^На врх
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Документа и прописи

О школи

ОШ "Јован Шербановић" Лазница

    

Основна школа „Јован Шербановић“ - Лазница налази се у центру насеља. Лазница је сеоско насеље које се налази у Хомољу, у североисточној Србији. Већина становништва насеља је влашког порекла.

Школа је основана 1865. године. Први учитељ је био Панта Лазаревић. Током свог рада школа је користила разне објекте за извођење наставе. Као осмогодишња школа постоји од 1955. године. Садашња школска зграда је сазидана 1958. године. Први ђаци су у нову  школску зграду ушли већ 1959. године. У свом саставу је имала издвојена одељења у насељима Липе и Селиште. Сада (2006/2007. године) у свом саставу има само једно издвојено одељење у Селишту. Одељење у насељу Липе више не постоји. Насеље Липе, које се налазило на око 20 км од Жагубице поред пута Жагубица - Бор напуштено је и расељено.

Настава се изводи у 9 учионица. Четири учионице су у приземљу а пет на спрату. Осим наставних просторија школа има библиотеку са око 8000 књига, наставничку зборницу, две канцеларије - за директора и секретара школе, уређен мокри чвор у склопу школе, салу за физичко васпитање, кухињу са трпезаријом, радионицу. Укупна површина школског простора је око 1300м2, што по броју ученика представља задовољавајућу површину.

У школском дворишту су и новоизграђени терени за мали фудбал, рукомет, кошарку и одбојку.

Школа улаже напоре у стварању што бољих услова за боравак и рад ученика и наставника. Током 2006. године су завршени радови на реновирању школе, набављен је и уграђен котао на угаљ и биомасу са пратећом опремом, инсталацијама и уређајима. Такође је извршена замена постојеће дрвене столарије, врата и прозора на самој школској згради, и поправка истих на кухињи и радионици. Урађена је термоизолација зидова и таваница. У част општине Жагубица (2006) у дворишту школе постављени су рефлектори који осветљавају терене и за мали фудбал и новоизграђен терен за кошарку и одбојку. Средства је обезбедила Европска агенција за реконструкцију преко Агенције  за енергетску ефикасност Републике Србије, са којом  је Општина Жагубица склопила уговор о донацији.

Издвојено одељење је удаљено два километара од матичне школе. Налази се у насељу Селиште. Сама школска зграда школе је сазидана 1948. године и у релативно добром је стању. Има две учионице, наставничку канцеларију, хол, трпезарију и мокри чвор. У пространом и лепо уређеном дворишту је терен за  мали фудбал.

Школа је школске 1958/59. године имала са издвојеним одељењима 689 ученика од припремног до осмог разреда. Школске 1962/63 забележен је највећи број ученика. Тада их је било укупно 788. Данас наша школа има 168 ученика распоређених у 11 одељења. У припремном-предшколском разреду има 26 ученика. По разредима број ученика је следећи (школска 2006/07): I-11, II-18, III-20, IV-26, V-12, VI-15, VII-15, VIII-10. У издвојеном одељењу у Селишту број ученика је следећи: I-1, II-4, III-8 и IV-2.

 

© 2013. ОШ "Јован Шербановић" Лазница :: Сва права задржана.


Facebook twitter flicker skype youtube digg